5 Μάιος 2019, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 22:29

ΗΠΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αποχαιρέτισε τους πιστούς μετά την παραίτησή του

  • ΗΠΑ: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αποχαιρέτισε τους πιστούς μετά την παραίτησή του
    Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

«Η υποβολή της παραιτήσεώς μου ήταν το έντιμο πράγμα που έπρεπε να πράξω», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αποχαιρετώντας τους πιστούς στο εκκλησίασμα εορτάζουσας κοινότητας Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άιλαντ, στη διάρκεια του κηρύγματός του. Επίσης, μίλησε για τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την οποία του επέδωσε την επιστολή παραίτησης.

«Ήρθε η ώρα μετά από διακονία 20 ετών στην πραγματικά ξεχωριστή αυτή Αρχιεπισκοπή και μετά από μία πολύ μεγάλη ευλογία του Θεού, απολαμβάνοντας μια μακρά ζωή. Είμαι 92 ετών», είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το έντιμο πράγμα που έπρεπε να πράξει.

Πρόσθεσε δε ότι μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής του από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τον ορισμό της ημερομηνίας ισχύος της, θα εισέλθει σε μια διαφορετική διακονία, αφιερώνοντας τον χρόνο του στην προσευχή για το ποίμνιο της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής αυτής, της Ορθοδοξίας στην Αμερική, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, για όλους τους Ορθοδόξους. «Θα είναι η διακονία της προσευχής», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επέστρεψε στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την τελευταία πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Κένεντι, όπου τον υποδέχτηκαν στενοί συνεργάτες του, οι περισσότεροι εμφανώς συγκινημένοι.

Σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε: «Πήγαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως είχαμε αναγγείλει και όπως λέει η ανακοίνωση. Ενημέρωσα τον Παναγιώτατο για το θέμα της Αρχιεπισκοπής μας, ότι είμαστε σε μία φάση όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που προχωρούν. Και εν συνεχεία είχαμε το θέμα της παραιτήσεως, την οποία και ανέγνωσα. Με άκουσε, με ευχαρίστησε και είπε πως θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο για τα περαιτέρω».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως «το στάτους του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής είναι στάτους το οποίο δεν σημαίνει απραξία. Σημαίνει συμμετοχή σε πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να χρειάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να είναι αναγκαία η δική μου συμπαράσταση».

Όπως αναφέρει η Greek News, η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει από τις 9-11 Μαΐου και πέραν της εξέτασης της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, έχει στην ατζέντα της την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού) και την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων (Μεγάλη Βρετανία).

Σε ό,τι αφορά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, γράφει ότι δεν είναι βέβαιο αν η Σύνοδος θα προχωρήσει αμέσως στην εκλογή αντικαταστάτη του και τον ορισμό τοποτηρητή (βάση του καταστατικού της Αρχιεπισκοπής πρέπει να είναι ένας των μητροπολιτών Βοστώνης και Νέας Ιερσέης που γειτνιάζουν με την Αρχιεπισκοπική Περιφέρει Νέας Υόρκης).

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος την Κυριακή του Θωμά λειτούργησε στην Κοινότητα Αναστάσεως του Μπρούκβιλ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ατλάντα για τη διήμερη συνεδρία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Παράλληλα, στις 18 Μαΐου σχεδιάζει να βρίσκεται στη Βοστώνη για την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου. Αν και η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραπέμπει τις αποφάσεις στη Σύνοδο, γράφει η ομογενειακή εφημερίδα, θεωρείται πιθανόν η παραίτηση να ισχύσει προς τα τέλη Μαΐου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.