5 Μάιος 2019, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 21:55

Αντιδράσεις για την αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων στον Δήμο Φοινίκης (βίντεο)

  • Αντιδράσεις για την αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων στον Δήμο Φοινίκης (βίντεο)
    (Φωτ.: epirus-tv-news.gr)

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων στα χωριά του δήμου Φοινίκης, που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας από κρατικές υπηρεσίες παρουσία της αστυνομίας. Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) «Ομόνοια» και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν καταγγέλλουν την πράξη αυτή.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφωρης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χριστάκης Κίτσιος σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα, τονίζοντας επιπλέον ότι «πρόκειται για ακραία προσβολή του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων της Αλβανίας».

Από την πλευρά της, η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης των εθνικών οδών σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκε ότι οι πινακίδες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και ότι δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα χρήσης της πρώτης γλώσσας (αλβανικής).