5 Μάιος 2019, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 18:06

Ηράκλειο: Σοβαρές ζημιές στα αμπέλια από τους ισχυρούς ανέμους

  • Ηράκλειο: Σοβαρές ζημιές στα αμπέλια από τους ισχυρούς ανέμους
    (Φωτ.: neakriti.gr)

Μεγάλες καταστροφές στις αμπελοκαλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι που πνέουν από τα ξημερώματα στο νησί. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) Μύρος Χιλετζάκης, «οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και αφορούν το σύνολο του Νομού Ηρακλείου.

Οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν έντονα περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ οι ριπές του ανέμου έχουν φτάσει μέχρι και τα 128χλμ την ώρα.

Οι βλαστοί έχουν αποκοπεί μαζί με τα σταφύλια, ενώ μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στα υποστυλωμένα αμπέλια, που οι βλαστοί χτυπούν πάνω στα σύρματα και κυρίως τα επιτραπέζια». Όπως εξήγησε πάντως στις δηλώσεις του ο Μ. Χιλετζάκης, το σύνολο των καταστροφών θα μπορέσει να εκτιμηθεί όταν κοπάσουν οι άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν σε ολτην Κρήτη.

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα και στις πτήσεις, καθώς δύο πτήσεις με προορισμό τα Χανιά ακυρώθηκαν, ενώ άλλες αναγκάστηκαν να αλλάξουν προορισμό, όπως εκείνη που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που τελικά προσγειώθηκε στο Ηράκλειο.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στα δρομολόγια των πλοίων, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου από το πρωί ισχύει απαγορευτικό απόπλου από το Ηράκλειο προς τα νησιά των Κυκλάδων.