5 Μάιος 2019, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 16:51

Αποκαλυπτήρια προτομής του αγνοούμενου φαντάρου Β. Μονάχου το 1974 στην Κύπρο

  • Αποκαλυπτήρια προτομής του αγνοούμενου φαντάρου Β. Μονάχου το 1974 στην Κύπρο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Με μια συγκινητική και λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μονάχου, που αγνοείται από το 1974 στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Τραγικές φιγούρες στην τελετή, που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βασίλη Μονάχου, το χωριό Καστρί Θεσπρωτίας, ήταν ο υπερήλικας πατέρας του Μιχάλης Μονάχος και τα αδέλφια του.

Ο Βασίλης Μονάχος, που το 1974 ήταν 21 ετών, υπερασπίστηκε την Κύπρο υπηρετώντας τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ.

H εξαδέλφη του αγνοούμενου, κόρη του αδελφού του Βίβιαν Μονάχου, μίλησε για τον γολγοθά της οικογένειας επί 45 χρόνια και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας και τον πρόεδρο της κοινότητας Καστρίου, οι οποίοι μετά από αίτημα της οικογένειας ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την ανεύρεση και παραχώρηση του χώρου τοποθέτησης της προτομής του Βασίλη, «για να θυμίζει σε όλους τον άδολο πατριωτισμό και την ηρωική θυσία για την πατρίδα», όπως επισήμανε.

«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι και χαρούμενοι γιατί σήμερα με τη βοήθεια του Θεού, αλλά και του δήμου μας, ένα όνειρο της οικογένειάς μας γίνεται πραγματικότητα. Η θυσία του Βασίλη στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974 ήταν και είναι γνωστή, όμως η επίσημη πολιτεία δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο 20χρονο παλικάρι, που ξεκίνησε από το Καστρί και πιστό στο χρέος και την αγάπη για την πατρίδα έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του, για την ελευθερία της Μεγαλονήσου».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης απέδωσε τα εύσημα στον συμπατριώτη του αγνοούμενο, που όπως τόνισε μεταξύ άλλων «ήταν ταγμένος να υπερασπίζεται στην Κύπρο τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς Δικαίου. […] Λίγοι απέναντι σε πολλούς, μόνοι απέναντι σε έναν ολόκληρο στρατό, πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση, τιμώντας τις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας. Αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν να πολεμούν μόνοι, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας».

Ο Μ. Κάτσης επισήμανε πως ο φάκελος της Κύπρου, αν και για δεκαετίες βρισκόταν στα υπόγεια της Βουλής, από τον περασμένο Οκτώβριο ήρθε στη δημοσιότητα, λύνοντας επιτέλους μια ιστορική και ηθική εκκρεμότητα.

«Μέσα από τα στοιχεία που προέρχονται από καταθέσεις και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, βλέπουμε όλα τα εγκληματικά λάθη της χούντας των συνταγματαρχών που οδήγησαν στην προδοσία της Κύπρου, στις τουρκικές θηριωδίες κατά αμάχων και αιχμαλώτων και τελικά στην παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού. Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε, ειδικά σήμερα, που οι ακροδεξιοί νοσταλγοί και οι φασίστες επίγονοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορική μνήμη και να ξαναβγούν μπροστά με πρόσχημα το δήθεν καλό της πατρίδας».

Επίσης, υπογράμμισε πως η εκδήλωση έγινε «για να θυμόμαστε πάντα, ότι πίσω από κάθε ιστορική στιγμή υπάρχουν πάντα απλοί άνθρωποι, που η ανάγκη και οι αξίες τους, τους μετατρέπουν σε ήρωες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ο τόπος μας γέννησε έναν τέτοιον άνθρωπο». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε πως η Πολιτεία έχει χρέος να συνεχίσει πιο εντατικά την προσπάθεια της σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των αγνοουμένων, καθώς είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας.

Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Σουλίου, στρατιωτικές αρχές, καθώς και πλήθος κόσμου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.