5 Μάιος 2019, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 14:24

Αλβανία: Ξήλωσαν ελληνικές πινακίδες στα χωριά της Φοινίκης

  • Αλβανία: Ξήλωσαν ελληνικές πινακίδες στα χωριά της Φοινίκης
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Armando Babani)

Αντιδράσεις στην ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων, από τις επίσημες κρατικές αρχές της Αλβανίας, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.

Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανέλαβαν δράση τα μεσάνυχτα, υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών. Μάλιστα, σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την Αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ. Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση στα Τίρανα για το θέμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μπάρκας.