5 Μάιος 2019, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 12:41

Ακάρ: Η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Απειλές Ακάρ: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο όπως το 1974
    Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτ. αρχείου: EPA / Ronald Wittek)

Για δικαιώματα Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, τα οποία είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει» η Άγκυρα, έκανε λόγο την Κυριακή (5/5) ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. «Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" ("ΤΔΒΚ") και να μην επιτρέψει το τετελεσμένο γεγονός», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Η δήλωση Ακάρ συνδυάζεται προφανώς με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με την οποία η Αθήνα κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, σύμφωνα με το Anadolu, έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα για «κοινή λογική και συνεργασία» και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση το Σάββατο, με την οποία απορρίπτει την τοποθέτηση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.