5 Μάιος 2019, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2019, 11:48

«Σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»

  • «Σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου)

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την «επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια της Άγκυρας και υπογραμμίζει ότι συνιστά «σοβαρότατη» κατά το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του Κυπριακού. «Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Σημειώνει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις «ενδεδειγμένες ενέργειες» για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσθέτει ότι έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.