4 Μάιος 2019, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2019, 20:17

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019: Μουσικοχορευτική πανδαισία με άρωμα Ελλάδας στα Σούρμενα

  • Θύμα του κορονοϊού και το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 – Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα»
    (Φωτ. αρχείου)

Ένα πλούσιο χορευτικό «οδοιπορικό» με θέαμα και έντονο «άρωμα» ελληνικής παράδοσης, το οποίο ξεσήκωσε τους συμμετέχοντες στην όμορφη βραδιά της Παρασκευής (3/5), περιελάμβανε η τρίτη ημέρα των πενθήμερων εκδηλώσεων «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα», που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Φορεσιές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, παραδοσιακοί ήχοι και χορευτικά συγκροτήματα, πλημμύρισαν την εκδήλωση που «καθήλωσε με την αυθεντικότητά της και τη ζωντάνια της», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Η εκδήλωση ταξίδεψε μουσικοχορευτικά το κοινό σε μονοπάτια της παράδοσης που διατηρούνται φωτεινά και ατόφια μέχρι τις μέρες μας!

Η βραδιά στην κεντρική πλατεία της πόλης άνοιξε με το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, η οποία φέτος γιορτάζει τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της και συνεχίζει δυναμικά την αποστολή της ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης. Ακολούθησαν ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», το Λύκειο των Ελληνίδων Τριπόλεως, το Λύκειο των Ελληνίδων Μεγάρων, η Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας και ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι».

Το Σάββατο (4/5) τo απόγευμα είχε προγραμματιστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας, και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Τεμένους-Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» από την Δράμα και του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Κλείτου Κοζάνης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παίρνει σειρά το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ', τουλούμ', γαβάλ'... κρασί και χαψία!

  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντίων Σουρμένων.
Εκδηλωσεις