4 Μάιος 2019, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2019, 17:29

Επανάληψη δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε ξανά ο Ερντογάν

  • Ερντογάν: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης εστάλη στον ΟΗΕ
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου, το οποίο έχασε επίσης τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας παρατυπιών, όπως υποστηρίζει, και για διεξαγωγή νέων εκλογών. Μάλιστα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που αναμένεται να εκδώσει απόφαση τη Δευτέρα, διέταξε ήδη τα εκλογικά στελέχη της Κωνσταντινούπολης να προχωρήσουν τις έρευνες.

Σε ομιλία του σε Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές της Πόλης αμαυρώθηκαν από παρατυπίες και κάλεσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση η οποία θα εξαλείψει τις αντιπαραθέσεις και θα ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί. «Οι άνθρωποί μου, μου λένε ότι οι εκλογές πρέπει να ξαναγίνουν. Δεν έχω μιλήσει μέχρι τώρα, έχω σιωπήσει. Αλλά όλοι οι άλλοι μίλησαν. Ήδη αρκετά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Υπάρχει μια διαμάχη εδώ, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει μια παρατυπία εδώ, και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ας πάμε στο λαό και να δούμε τι θα πουν και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα το δεχτούμε», συμπλήρωσε.

  • Πηγή: Reuters.