4 Μάιος 2019, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2019, 15:53

ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

  • ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η Φ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», τόνισε συγκεκριμένα.

Νωρίτερα, η Λευκωσία είχε ενημερώσει σχετικά την ΕΕ και τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή της να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.