4 Μάιος 2019, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2019, 15:14

«Chernobyl»: Μια μίνι σειρά στις ΗΠΑ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία

  • «Chernobyl»: Μια μίνι σειρά στις ΗΠΑ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία
    Η πόλη Πριπιάτ, που εγκαταλείφθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Μια μίνι σειρά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO αναβιώνει τις τραγικές ώρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, που τότε ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Ήδη έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που γυρίζεται σειρά με το θέμα αυτό. Το HBO θα μεταδώσει το πρώτο επεισόδιο του «Chernobyl» τη Δευτέρα 6 Μαΐου και έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει εκείνες τις στιγμές με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Μάλιστα, ένα τεράστιο κτίριο στη Λιθουανία κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για τα ερείπια του αντιδραστήρα Νο4, που εξερράγη στη μέση της νύχτας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας.

Σκηνές της σειράς γυρίστηκαν και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες RBMK με αυτούς του Τσερνόμπιλ.

«Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός της μίνι σειράς των πέντε επεισοδίων, μιλώντας στη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα. «Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες δίνεται για τον λόγο αυτό», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι γίνεται αφήγηση της ιστορίας «μιας άλλης κουλτούρας». Αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, ακόμη και το πιο μικρό αξεσουάρ είναι προσεγμένο προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 33 χρόνια πίσω, στη Σοβιετική Ένωση εκείνης της εποχής. Η μόνη διαφορά είναι η γλώσσα, καθώς όλοι οι ηθοποιοί μιλούν αγγλικά.

Εξάλλου, η σειρά δεν ασχολείται μόνο με το πυρηνικό ατύχημα, αλλά και με τη διαχείρισή του από τις Αρχές. Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν στις 14 Μαΐου, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Μέιζιν, η άρνηση της πραγματικότητας παραπέμπει στα fake news και την αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής, τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. «Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για τον οποίο θέλαμε να κάνουμε τη σειρά αυτή. Διεξάγεται ένας πόλεμος εναντίον της αλήθειας», τόνισε. Ο άνθρωπος «έχει μια μοναδική ικανότητα να διορθώνει τα λάθη του», αλλά επίσης «να αυταπατάται μέχρι να είναι πολύ αργά», εξήγησε ο Μέιζιν τονίζοντας ότι η σειρά «Chernobyl» δεν ασχολείται μόνο «με τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και με τα ψέματα και τον κίνδυνο της τύφλωσης».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.