4 Μάιος 2019, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2019, 12:05

Σρι Λάνκα: Κλειστή λειτουργία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά εξαιτίας των απειλών για επιθέσεις

  • Σρι Λάνκα: Κλειστή λειτουργία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά εξαιτίας των απειλών για επιθέσεις
    (Φωτ.: EPA / STR)

Η καθολική εκκλησία της Σρι Λάνκα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή μια κλειστή λειτουργία που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, καθώς οι άλλες προγραμματισμένες λειτουργίες ακυρώθηκαν εξαιτίας των απειλών για επιθέσεις στη χώρα. Η Σρι Λάνκα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 21ης Απριλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 257 ανθρώπους. Οι δημόσιες λειτουργίες ακυρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, όμως η συγκεκριμένη θα πραγματοποιηθεί υπό τον αρχιεπίσκοπο του Κολόμπο, καρδινάλιο Ραντζίτ.

Ο καρδινάλιος Ραντζίτ δήλωσε την Πέμπτη ότι αξιόπιστη πηγή τον είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιθέσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που τον οδήγησε ξανά στην ακύρωση των λειτουργιών της Κυριακής.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, στόχος θα ήταν ο καθεδρικός ναός Τεουάτε στην περιφέρεια του Κολόμπο, γι’ αυτό και ο στρατός ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες για να ελέγχουν την περιοχή. «Δεν εντοπίστηκε κανένα εκρηκτικό, αλλά ενισχύσαμε τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή», δήλωσε πηγή της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα σκοπεύει να ανοίξει τα δημόσια σχολεία τη Δευτέρα, όμως η Καθολική Εκκλησία διευκρίνισε ότι τα σχολεία που διαχειρίζεται εκείνη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Σρι Λάνκα Ανίλ Τζασίνγκε δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών ανέρχεται σε 257, μετά τον θάνατο τραυματιών που νοσηλεύονταν. Οι Αρχές της Σρι Λάνκα έχουν αναγνωρίσει 42 αλλοδαπούς που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ενώ πολλοί αλλοδαποί εξακολουθούν να αγνοούνται και ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των πτωμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε αν υπάρχουν και άλλοι μυστικοί πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Θα φροντίσουμε να εξαλείψουμε την τρομοκρατία του στο έδαφός μας», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους έχουν συλληφθεί.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 21ης Απριλίου ριζοσπαστικοποίησε τους βομβιστές αυτοκτονίας μέσω του Διαδικτύου και από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που σύμφωνα με τις Αρχές της Σρι Λάνκα διέπραξε η τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Τhowheeth Jammath (NTJ), την οποία ίδρυσε ο ακραίος ιερωμένος Ζάχραν Χάσιμ. Ο Χάσιμ σκοτώθηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στο ξενοδοχείο Shangri-La του Κολόμπο. Είχε πείσει δύο αδέλφια από μια πλούσια οικογένεια, τον Ίλχαμ και τον Ίνσαφ Ιμπραχίμ, να εξαπολύσουν μαζί του τις βομβιστικές επιθέσεις.

Οι αδελφοί Ιμπραχίμ προέρχονταν από μια οικογένεια εμπόρων καρυκευμάτων και ζούσαν σε πολυτελές προάστιο του Κολόμπο. Ήταν πιστοί μουσουλμάνοι, αλλά το έκρυβαν και δεν ήταν ενεργά μέλη σε κάποιο τέμενος. «Πιστεύουμε ότι οι δύο αδελφοί χρησιμοποίησαν τα χρήματα από το εμπόριο καρυκευμάτων για να χρηματοδοτήσουν τις επιθέσεις», εξήγησε ερευνητής της αστυνομίας. «Φαίνεται ότι η στρατολόγηση έγινε μέσω του Facebook και του YouTube».

«Πιστεύουμε ότι ο Ζάχραν ριζοσπαστικοποίησε τους ανθρώπους αυτούς μέσω του Facebook», δήλωσε ο Αμπντούλ Ράζικ επικεφαλής της μετριοπαθούς μουσουλμανικής οργάνωσης Ceylon Thowheed Jammath (CTJ). «Κυρίως στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε καλούσε ανοικτά στον φόνο μη μουσουλμάνων. Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να κλείσουν τη σελίδα στο Facebook του Ζάχραν, διότι μόλυνε τα μυαλά των μουσουλμάνων της Σρι Λάνκα».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.