2 Μάρτιος 2014, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:30

Πώς θα αγοράσετε με ασφάλεια τα Σαρακοστιανά σας

  • Τι να μαγειρέψω τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά των Σαρακοστιανών

Η τιμή της λαγάνας, παρόλο που αποτελείται από τα ίδια υλικά με το ψωμί, είναι υψηλότερη από αυτήν του κοινού ψωμιού.

Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες. Αν πάρετε απ' έξω, φροντίστε να ελέγξετε το χρώμα: να είναι λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα του ταραμά. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστες.

Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση λέει να μη μαγειρέψετε: προτιμήστε βραστές πατάτες, φασόλια πιάζ, τουρσί, ελιές, χαλβά και θαλασσινά.

Όσοι από εμάς αγοράσουμε θαλασσινά, πρέπει να γνωρίζουμε:

Μαλάκια

α. Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα κλπ). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.

Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια/βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18°C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα της επιχείρησης παραγωγής αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, πχ. EL 30.A.60. EU. Επιπλέον, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δηλαδή η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Δίθυρα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κλπ). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια πωλούνται με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στη συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

Εχινόδερμα

Είναι οι γνωστοί μας αχινοί, oι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.

Μαλακόστρακα

Συμπεριλαμβάνονται: γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, ψείρες, γάμπαρι κλπ. Όταν είναι ζωντανά, εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στέρεα προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε να τα ζυγίζουμε και αλλού.

Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια–μοσχιοί, μπαρμπούνια–κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά τις επιγραφές και σημάνσεις που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε από τους επιτήδειους.

Πηγή: madata.gr