3 Μάιος 2019, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2019, 10:56

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας: Νίκος Καπετανίδης, ο Πόντιος δημοσιογράφος που εκτελέστηκε στην Αμάσεια

  • «Καπετανίδεια 2019» στη Δραπετσώνα – Εκδήλωση τιμής και μνήμης
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Κάθε χρόνο, από το 1993, στις 3 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ – μια έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν το 1991 Αφρικανοί δημοσιογράφοι για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ.

Με αφορμή την ημέρα αυτήν, το pontos-news.gr θυμίζει τη συγκλονιστική ιστορία του δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη, που άφησε την τελευταία του πνοή στις αγχόνες της Αμάσειας.

Παιδί της Ριζούντας, όπου είδε το φως το 1889, ο Καπετανίδης τελείωσε το Φροντιστήριον Τραπεζούντος πριν ξεκινήσει να εργάζεται στην τράπεζα Φωστηρόπουλου. Ως «Σίσυφος» και αργότερα ως «Σπύρος Φωτεινός» υπέγραφε τα αρχικά δημοσιογραφικά του κείμενα, πριν μπει επαγγελματικά στο χώρο μέσω του 15θήμερου περιοδικού Επιθεώρησις, που εξέδιδε ο Φίλων Κτενίδης. Το περιοδικό αυτό κυκλοφόρησε σε 24 τεύχη εκ των οποίων τα έξι τελευταία υπό τη διεύθυνση του Καπετανίδη, λόγω αναχώρησης του Κτενίδη για σπουδές.

Στη συνέχεια έγραφε στην Ηχώ του Πόντου, και νωρίτερα χρονογραφήματα στον Φάρο της Ανατολής, για να εκδώσει τελικά το 1917 την εφημερίδα Σάλπιγξ η οποία κυκλοφορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Με την αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, τον Οκτώβριο του 1918, εξέδωσε την εφημερίδα Εποχή όπου με θάρρος και δυνατή πένα αναδείκνυε καθετί ελληνικό, και καταδίκαζε επωνύμως τις θηριωδίες των Τούρκων. Δεν άργησε λοιπόν να δεχτεί την... επίσκεψη του φοβερού Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος του έκανε συστάσεις όλο νόημα με συγκεκαλυμένη αλλά σαφή την πρόθεση κατατρομοκράτησής του.

Λίγα χρόνια αργότερα, η μοίρα του Καπετανίδη σφραγίστηκε αμετάκλητα.

Το 1921 συνελήφθη από τους Τούρκους μετά από έρευνα στο σπίτι του όπου εντοπίστηκε επιστολή του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, του μεγάλου πατριώτη από τη Μασσαλία, που αγωνιζόταν για έναν ανεξάρτητο Πόντο. Μαζί με ακόμα 68 Έλληνες κατηγορήθηκε ότι έδιναν αγώνα για την ανεξαρτησία του Πόντου. Όταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανεξαρτησίας της Αμάσειας του απήγγειλε την κατηγορία, ο Καπετανίδης σηκώθηκε και είπε: «Όχι μόνον για την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά και για την ένωσή του με την Ελλάδα!».

Σε επιστολή που έστειλε στον Φ. Κτενίδη, όσο εκείνος ήταν στο μικρασιατικό μέτωπο, έγραφε: «... νιώθω πως εσύ στο μέτωπο διατρέχεις λιγώτερους κινδύνους από μένα. Να ξέρης πως δεν στέκεται γερά το κεφάλι στους ώμους μου... Μα αυτό δεν σημαίνει... Κυττάχτε να κάμετε καλά την δουλειά σας, και δεν πειράζει αν λείψουν και μερικά κεφάλια σαν το δικό μου... Χαλάλι για την ελεύθερη Πατρίδα...».

Καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921. Ήταν μόλις 32 χρονών.