3 Μάιος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2019, 08:18

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros, νοτίως της Λεμεσού

  • Στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros, νοτίως της Λεμεσού
    Το σεισμογραφικό Barbaros Hayreddin Pasa (φωτ.: TPAO)

Σε μια περίοδο που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ (η επόμενη εβδομάδα θεωρείται καταληκτική για συμφωνίες), η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της έντασης στέλνοντας νοτίως της Λεμεσού το Barbaros. Οι σεισμογραφικές έρευνες, για τις οποίες υπάρχει σχετική Navtex με ισχύ έως τις 31 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη γίνονται έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τους προηγούμενους μήνες το Barbaros έκανε έρευνες νοτίως της Λάρνακας, σε «οικόπεδα» που έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO, και σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε από την Άγκυρα στον ΟΗΕ το αμέσως προσεχές διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να κάνει παράνομη γεώτρηση.

Οι κυπριακές Αρχές σχετικά με τη Navtex για την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού τονίζουν ότι πρόκειται για μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρυπίδα και σε περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευθύνη για την έρευνα και τη διάσωση. Από την πλευρά της η Άγκυρα απαντά ότι οι σεισμογραφικές έρευνες γίνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητώντας ακόμα και την ύπαρξη της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Με πληροφορίες από το hellasjournal.com / Νίκος Μελέτης.