2 Μάιος 2019, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 10:40

Η θεατρική παράσταση που άνοιξε την αυλαία στο Παμποντιακό Πανοΰρ στα Σούρμενα

  • Η θεατρική παράσταση που άνοιξε την αυλαία στο Παμποντιακό Πανοΰρ στα Σούρμενα
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Με το ποντιακό θεατρικό δράμα Φώταγας, που έχει αναφορές στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και σε κλίμα έντονης συγκίνησης ξεκίνησε, χθες, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων στο Ελληνικό, το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα».

Η παράσταση ανέβηκε από το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων Θεσσαλονίκης στην επίσημη πρώτη παρουσίασή της από τη θεατρική ομάδα.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία, στην οποία τα γεγονότα και στις δυο πράξεις, πρώτη και δεύτερη, διαδραματίζονται στον Πόντο, στα μεσόγεια του νομού Τραπεζούντας. Το γεγονός ότι ο πρωτότοκος γιος του άρχοντα προεστού Φώταγα παντρεύεται Τουρκάλα από τη μία και από την άλλη ο σκληρός ξεριζωμός, σημαδεύουν τη ζωή της οικογένειας του Φώταγα και καθορίζουν το μέλλον της. Η τρίτη πράξη αφηγείται γεγονότα μετά την εγκατάσταση σε χωριό της Δράμας, στη Μακεδονία, όπου βρίσκουμε την οικογένεια του Φώταγα αποδεκατισμένη.

«Η ιστορία κατέγραψε πολλές μαύρες σελίδες εκείνα τα χρόνια. Τα μαύρα χρόνια του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας. Η μνήμη έχει απαθανατίσει κάθε γεγονός, κάθε ιστορία σε κάθε χωριό, πόλη, ύπαιθρο, εκκλησίες και μοναστήρια. Μεταφέρει με τη δύναμή της τις πληροφορίες στους νέους κάθε γενιάς, όπως η σκυτάλη. Δεκάδες χρόνια τώρα ανακαλούμε μνήμες και εικόνες ζωής των αλησμόνητων πατρίδων» ανέφερε ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης στην ομιλία του πριν την έναρξη της παράστασης.

Σήμερα οι εκδηλώσεις, που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων, συνεχίζονται με ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, από τους Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και Μιχάλη Χαραλαμπίδη, οι οποίοι αναμένεται να αναφερθούν στον ανθρωπισμό των Ποντίων.

Εκδηλωσεις