2 Μάιος 2019, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2019, 10:18

Για 4η χρονιά το ταφικό έθιμο από τους Πόντιους Χαρίεσσας

  • Για 4η χρονιά το ταφικό έθιμο από τους Πόντιους Χαρίεσσας
    (Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας)

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Χαριέσσας ετοιμάζεται να αναβιώσει το ταφικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Την Κυριακή του Θωμά, στις 17:00, στο Κοιμητήριο του χωριού, μικροί και μεγάλοι θα φέρουν στη μνήμη τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πλέον στη ζωή.

Όλοι κατευθύνονται στους οικογενειακούς τάφους, στρώνουν τραπεζομάντηλα και τοποθετούν πάνω τους φαγητά με σκοπό να «ζωντανέψουν» για λίγο τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το ταφικό έθιμο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη» αναφέρει η πρόσκληση του σωματείου.

Η ημέρα αυτή για τους απανταχού Πόντιους είναι γιορτή. Οι κάτοικοι της Χαρίεσσας κατευθύνονται προς το νεκροταφείο του χωριού και στρώνουν πάνω στους τάφους τραπεζομάντηλα, ενώ οι νοικοκυρές βάζουν πάνω τους τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο κ.ά. Ακολουθεί τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και όλοι συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους.