1 Μάιος 2019, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2019, 13:36

Συλλαλητήρια και πορείες στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά

  • Συλλαλητήρια και πορείες στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Συλλαλητήρια και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστή ήταν η πορεία της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του ΜΕΤΑ, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων.

«Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», τόνισε το μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης, και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε “όχι” σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναυπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, η οποία με τη διαχρονική της πάλη προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ζητείται να μπει «στο περιθώριο η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ που έχει κάτσει στο σβέρκο των της εργατικής τάξης, που φέρνει μέσα στις γραμμές των συνδικάτων, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.