2 Μάρτιος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:30

Ο Έλληνας που έμαθε τους Εσκιμώους να τρώνε μουσακά και σουβλάκι

  • Ο Έλληνας που έμαθε τους Εσκιμώους να τρώνε μουσακά και σουβλάκι

Ο Χαράλαμπος Νικολαΐδης είναι ο άνθρωπος που έμαθε τους Εσκιμώους να τρώνε ελληνικά φαγητά. Θα μπορούσατε να φανταστείτε, ότι θα πάτε στην Αλάσκα και θα βρείτε σουβλάκι, τζατζίκι, μουσακά και γεμιστά;

O Χαράλαμπος Νικολαΐδης είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αλάσκα και συγκεκριμένα στο Φαίρμπανκς, όπου είναι και ο μοναδικός Ελληνας.

Μεγάλωσε έξω από τη Λάρισα, στην Γαλανόβρυση Ελασσόνας, μέχρι τα δεκατέσσερα, όταν τελείωσε τη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου και οι γονείς του τον πήραν μαζί τους στο Σιάτλ. Από εκεί μετακόμισαν στο Βανκούβερ του Καναδά και ο κ. Νικολαΐδης βρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, στο Φαίρμπανκς , το οποίο επέλεξε επειδή του θύμισε πολύ την Ελλάδα. 

Τελευταία φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο του 2010, για να συναντήσει την 104 ετών γιαγιά του, με την οποία μεγάλωσε όσο ζούσε στη χώρα μας.

Ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «όσοι Έλληνες ανά την υφήλιο δεν έχουν ακολουθήσει κάποια επιστήμη, έχουν έχει βασιστεί πάνω σε αυτή τη δουλειά, στο εστιατόριο, μας έχουνε ταυτίσει με το φαγητό. Ακόμη και ελληνόπουλα τα οποία είναι γεννημένα εδώ, έχουνε κληρονομήσει ένα εστιατόριο, μία επιχείρηση από τους γονείς τους και τη συνεχίζουν.

Αν δουλεύεις σωστά, το κέρδος είναι μεγάλο. Έμαθα τη δουλειά πολύ μικρός, δεκατριών – δεκατεσσάρων χρονών, μου άρεσε η μαγειρική, ο πατέρας μου ήταν μηχανικός, εμένα δεν μου άρεσε αυτό που έκανε. Προτιμούσα την κουζίνα. Όταν μαθαίνεις μία δουλειά και την κάνεις για χρόνια, ο μόνος τρόπος για να γίνει πιο επικερδής είναι αν ανοίξεις μία δική σου επιχείρηση. Έτσι έκανα κι εγώ, επιλέγοντας την ελληνική κουζίνα σε ποσοστό 75-80% για να προσελκύσω τον κόσμο.» 

Πηγή: ellines.com