1 Μάιος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2019, 09:54

Ημέρα εργασίας: Συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά, απεργία στα μέσα μεταφοράς

  • Ημέρα εργασίας: Συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά, απεργία στα μέσα μεταφοράς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων θα κινηθεί σήμερα, Τετάρτη 1η Μαΐου, η χώρα. Ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς και τα συνδικάτα πραγματοποιούν συλλαλητήρια, πορείες και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνονται από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, και πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ οι πορείες αναμένεται να καταλήξουν στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ καλεί τις οργανώσεις-μέλη της να προκηρύξουν 24ωρη απεργία, στο πεδίο εκπροσώπησής τους, για την Τετάρτη 1η Μαΐου και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί και στις συγκεντρώσεις των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για σήμερα στις 11 το πρωί σε συγκέντρωση των συνδικάτων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια σε πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία της Πρωτομαγιάς καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που διοργανώνει σε πολλές πόλεις της χώρας. Ειδικότερα, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10:30 π.μ., στο Σύνταγμα, στον Πειραιάς την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, στις 10:30, θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, επί της Πατησίων, μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές. Για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στους οποίους θα βρίσκονται διαδηλωτές.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Τετάρτη οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων του μετρό, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9, ενώ καθόλη την ημέρα δεν θα κινούνται συρμοί στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, λόγω της 24ώρης απεργίας των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Λόγω της απεργίας ματαιώθηκαν τα βραδινά δρομολόγια της Τρίτης (30/4) στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων της Τετάρτης.

Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν τα πλοία όλων των κατηγοριών και ξεκίνησαν από τις 00:01 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα διαρκέσουν έως τις τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς. Η ΠΝΟ ζητά από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα του κλάδου και καλεί για μαζική συμμετοχή στην σημερινή απεργία. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο Οργανισμός Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Πρωτομαγιά, μετά την απόφαση του Οργανισμού να συμμετάσχει στις απεργιακές εκδηλώσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για τον εορτασμό της ημέρας. Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 1Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.