30 Απρίλιος 2019, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2019, 20:00

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη Νovartis

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη Νovartis
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κλήση σε εξηγήσεις προς τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την άρση ασυλίας του από την Βουλή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε σήμερα την κλήση προς τον πρώην υπουργό, ο οποίος έχει συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση. Η κλήση, πρώτη που απευθύνεται σε πολιτικό πρόσωπο για την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, αφορά ανωμοτί κατάθεση του Ανδ. Λοβέρδου με ερευνώμενο αδίκημα την παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου. Ο πρώην υπουργός καλείται σε εξέταση την Παρασκευή το πρωί στο Εφετείο με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης της ερευνώμενης αξιόποινης πράξης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό που απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του.

Ο κληθείς πρώην υπουργός έχει δηλώσει πως είναι απολύτως έτοιμος να αντικρούσει όλες τις αιτιάσεις των εισαγγελέων, ωστόσο έχει δικαίωμα την Παρασκευή να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας ώστε και να προετοιμάσει πλήρες υπόμνημα παροχής εγγράφων εξηγήσεων του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η κλήση οποιουδήποτε προσώπου με την ιδιότητα του υπόπτου, δεν σημαίνει ότι είναι και κατηγορούμενος. Κι αυτό γιατί μετά την παροχή των εξηγήσεων που θα δώσει η εισαγγελέας έχει τη δικονομική δυνατότητα είτε να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη, είτε να αρχειοθετήσει τη δικογραφία. Οι εισαγγελείς διενεργούν έρευνα όσον αφορά τη θητεία του Ανδ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας με επίκεντρο την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 και στο στόχαστρό τους βρίσκονται φάρμακα της υπό έλεγχο βιομηχανίας.

Στο μεταξύ στην Εισαγγελία Διαφθοράς επεστράφη από τη Βουλή η δικογραφία για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, για τον οποίο είχε ζητηθεί άρση ασυλίας αναφορικά με υπερκοστολογημένα παραπεμπτικά αρθροσκοπήσεων. Μετά την έγκριση της Βουλής, ο Μ. Σαλμάς θα κληθεί από τους εισαγγελείς προς παροχή εξηγήσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.