30 Απρίλιος 2019, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2019, 17:27

Εντός Μαΐου οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

  • Εντός Μαΐου οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρήστος Μπλέτσος)

Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες (συσκευασμένου) κρόκου Κοζάνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση των παραγωγών γι' αυτή τη θετική - όπως τη χαρακτήρισε - εξέλιξη, που ανοίγει δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έγινε δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο N. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών. «Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα (...) Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

Σημείωσε πως η όλη διαδικασία για την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς ήταν «μια μαραθώνια προσπάθεια» και συμπλήρωσε: Κάναμε πάρα πολλά. Πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν (κρόκο) εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες». Τόνισε επίσης ότι στόχος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης δεν είναι μόνο η «συνήθης παρουσία» του προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά η αξιοποίησή του και στην κινεζική κουζίνα. «Έχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην κινεζική κουζίνα» σημείωσε ο Ν. Πατσιούρας και πρόσθεσε ότι αρχική στόχευση του συνεταιρισμού είναι η είσοδος του κρόκου Κοζάνης «στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε».

Σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος με το 30% εξ' αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας, ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Αν δούμε, συμπλήρωσε, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα, θα πούμε στους κροκοπαραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Ανάλογα με τη ζήτηση θα κινηθούμε. Όπως τόνισε, από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.