30 Απρίλιος 2019, 00:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2019, 00:28

Ισλαμικό Κράτος: Ο ηγέτης της οργάνωσης σε βίντεο μετά από πέντε χρόνια

  • Ισλαμικό Κράτος: Ο ηγέτης της οργάνωσης σε βίντεο μετά από πέντε χρόνια
    Εικόνα από το βίντεο (Φωτ.: EPA / Al Furqan Isis Media Wing)

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια σε προπαγανδιστικό βίντεο, που προβλήθηκε στις 29 Απριλίου από την ίδια τη τζιχαντιστική οργάνωση. Η ημερομηνία κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή, ωστόσο ο αλ Μπαγκντάντι δηλώνει ότι η «μάχη για τη Μπαγούζ έχει τώρα τελειώσει».

Με αυτό αναφέρεται στο τελευταίο προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, που έπεσε στις 23 Μαρτίου 2019.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από το δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους Al Furqan και δείχνει έναν άνδρα με την εμφάνιση του Μπαγκντάντι και μακριά γκρίζα γένια να κάθεται σταυροπόδι στο πάτωμα και να απευθύνει μήνυμα διάρκειας 18 λεπτών. Επίσης, συζητάει μαζί με άλλους μαχητές, τα πρόσωπα των οποίων δεν διακρίνονται έπειτα από τεχνική επεξεργασία.

Ο άνδρας επιβεβαιώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα εκδικηθεί» για τους μαχητές του που σκοτώθηκαν και ότι η μάχη εναντίον της Δύσης είναι «μια μακρά μάχη». Ο ηγέτης των τζιχαντιστών μιλάει ήρεμα, αφήνοντας κενό λίγων δευτερολέπτων μεταξύ των φράσεών του. Επιπλέον, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εμφανίζεται να εγκωμιάζει τις πρόσφατες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, με 250 νεκρούς, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν ως εκδίκηση για την απώλεια της Μπαγούζ.

«Οι αδελφοί σας στη Σρι Λάνκα επούλωσαν [σ.σ. τα τραύματα] στις καρδιές των μονοθεϊστών [σ.σ. μελών του Ισλαμικού Κράτους] με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες τράνταξαν τα κρεβάτια των σταυροφόρων [σ.σ. Χριστιανών] το Πάσχα, ως εκδίκηση για τα αδέλφια σας στη Μπαγούζ», ακούγεται να λέει. «Αυτό αποτελεί μέρος της εκδίκησης που περιμένει τους σταυροφόρους», προσθέτει.

Το τελευταίο μήνυμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν ένα ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με ειδικούς, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον πλανήτη βρίσκεται στη συριακή έρημο.

Μετά την προβολή του βίντεο, η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καταδιώξει τους εν ζωή ηγέτες της οργάνωσης. Ο συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος υπό τις ΗΠΑ θα δώσει μάχη σε ολόκληρο τον κόσμο για να «εγγυηθεί τη μόνιμη ήττα αυτών των τρομοκρατών και ότι όλοι οι εναπομείναντες ηγέτες του θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.