29 Απρίλιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2019, 00:03

Βερολίνο: Ελπιδοφόρο παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

  • Γερμανία: Συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής
    Άνγκελα Μέρκελ και Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Filip Singer)

Ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων πριν τη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες. Η συνάντηση έχει στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης.

Μάλιστα, ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Οι δύο ηγέτες, αναφερόμενοι στη διένεξη Σερβίας-Κοσόβου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προταθεί κάποια λύση, ενώ τόνισαν και ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για τις χώρες της περιοχής, αλλά μόνο «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων».

«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο συνάδελφο Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες. Και έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το βλέμμα στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος 20 χρόνια μετά από διενέξεις, οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια». Πρόσθεσε δε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες».

Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα- τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πριν τις δηλώσεις, η Άνγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τόνισαν «τη σημασία των οικονομικών οφελών που επιφέρει η διμερής συνεργασία». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την ΕΕ, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα στις αρχές του καλοκαιριού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Κροατία και τη Σλοβενία, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.