30 Απρίλιος 2019, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2019, 09:36

Σε υψηλό 25ετίας τα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ

  • Σε υψηλό 25ετίας τα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)

Ρεκόρ 25ετίας σημείωσαν τα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ λόγω της παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο που θα μπορούσε να προλάβει την ασθένεια, επισήμαναν αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας. Πλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από ιλαρά στις ΗΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Απριλίου 2019 ανέρχεται στους 704, αύξηση 1,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό (695) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), ο αριθμός υπερβαίνει το ρεκόρ κρουσμάτων του 2014, που ήταν 667. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά που δεν έκαναν εμβόλιο.

Ο διευθυντής των CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ επισήμανε ότι το 9% των ασθενών νοσηλεύεται, ενώ το 3% υπέστη πνευμονία. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν θάνατοι», υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Συνολικά, οι 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο.

Η επιδημία επικεντρώνεται στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου από τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 390 κρούσματα, ιδίως στα παιδιά των κοινοτήτων των ορθόδοξων εβραίων του Μπρούκλιν. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που καταγράφηκαν πρόσφατα εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

«Οικογένειες στοχοθετούνται από ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια», προειδοποίησε η διευθύντρια του κέντρου εμβολιασμού των CDC Νάνσι Μέσονιερ, ενώ ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ υπογράμμισε ότι είναι γνωστό πως «τα εμβόλια είναι ασφαλή, καθώς είναι μεταξύ των πλέον μελετημένων ιατρικών προϊόντων». Οι ομοσπονδιακές Αρχές συνεχίζουν να μάχονται κατά της παραπληροφόρησης από το κίνημα εναντίον των εμβολιασμών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.