2 Μάρτιος 2014, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:30

Η Ουκρανία σε θέση μάχης προειδοποιεί τη Ρωσία

  • Η Ουκρανία σε θέση μάχης προειδοποιεί τη Ρωσία

Η μυρωδιά πολέμου στην Ουκρανία είναι πιο έντονη από ποτέ! Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Λίγο μετά και από την προειδοποίηση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη της ναυτικής βάσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή. Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Την ομόφωνη έγκριση της Άνω Βουλης πήρε ο Πούτιν για να στείλει στρατό στην Κριμαία

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν ζήτησε κι έλαβε το πράσινο φως από την Άνω Βουλή της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Κριμαία. Μάλιστα η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ειδικότερα, ο Πούτιν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".

Ο Πούτιν έχοντας την έγκριση της Άνω Βουλής μπορεί πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή να στείλει στρατό στη Κριμαία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Ωστόσο κάπου έδω ξεκινά το διπλωματικό ...θέατρο από την πλευρά του Κρεμλίνου.

Τα παιχνίδια τακτικής του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν...

Η Ουκρανία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να την προστατέψει από τη Ρωσία

Η Ουκρανία σήμερα ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας.

«Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας» είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους αφότου απευθύνθηκε σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση στην χώρα του.

Υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα.

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας)- τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους» είπε ο Σεγκέγιεφ. «Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να αποτρέψουν… την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής» υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεσίρκι ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά.

«Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νεσίρκι.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας

Νωρίτερα πάντως ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας, πριν παραβρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την Ουκρανία. «Ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο αριθμός τους (των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων) είναι μεγάλος» είπε ο Σεργκέγιεφ.

«Παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέφεραν περισσότερους στρατιώτες με στρατιωτικά αεροσκάφη, έχουν αποκλείσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες που η Ουκρανία έχει αναπτύξει εκεί, τους συνοριοφύλακες, όλα τα πλοία έχουν αποκλειστεί».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανέλαβε επίσημα δράση, όπως αναμενόταν. Η συνεδρίαση επαναβεβαίωσε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κρατών και της Ρωσίας που διατηρεί τη ναυτική βάση του στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε από τον Πούτιν η Άνω Βουλή

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, κατά την οποία ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική. 

Πηγή: newsit.gr