29 Απρίλιος 2019, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2019, 23:25

Καλαμάτα: Δικάζονται οι συλληφθέντες για τον θάνατο του εικονολήπτη

  • Καλαμάτα: Δικάζονται οι συλληφθέντες για τον θάνατο του εικονολήπτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Νικήτας Κωτσιαρης)

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθούν την Τρίτη το μεσημέρι οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στον χώρο στάθμευσης του Νέδοντα στην Καλαμάτα.

Ειδικότερα, οι επτά συλληφθέντες, δηλαδή ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος και τα έξι μέλη του «μπουλουκιού», θα δικαστούν την Τρίτη στις 13:00 με την αυτόφωρη διαδικασία.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι επτά -ηλικίας από 22 έως 62 ετών- οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι τη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος -αρμόδιος για την αναβίωση του εθίμου- κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας έχει κατασχέσει 69 σαΐτες, διάφορα είδη και υλικά κατασκευής τους και ένα μίγμα μπαρουτιού. Ο σαϊτοπόλεμος διοργανώνεται κάθε χρόνο με ευθύνη όχι της αστυνομίας αλλά του δήμου Καλαμάτας, καθώς ο νόμος απαγορεύει την αγορά εκρηκτικών υλών για την κατασκευή και τη χρήση των σαϊτών. Αυτό σημαίνει ότι για τα μέτρα ασφαλείας και την τήρησή τους την ευθύνη δεν έχει ο δήμος.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικήτας Κώτσιαρης

Μάλιστα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα απαγορευθεί το έθιμο επειδή «είναι στο DNA των Μεσσηνίων», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του αδικοχαμένου εικονολήπτη απευθυνόμενος στον δήμαρχο αναφέρει ότι «στο DNA των Μεσσηνίων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα».

Και συνεχίζει: «Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδεύετε και να μην ενδιαφερθείτε ούτε στο ελάχιστο για την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα».

Πάντως, σε ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο του 53χρονου και αναφέρει ότι «η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια».

  • Με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.