26 Απρίλιος 2019, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2019, 16:04

Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τίμησαν στην Αδελαΐδα τους πεσόντες ANZAC

Ρίγη συγκίνησης για τους Έλληνες που ζουν στην Αδελαΐδα, απορία στους Αυστραλούς που ίσως δεν έχουν δει παρόμοιες εικόνες από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Δωδεκαμελές άγημα της Προεδρικής Φρουράς ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία προκειμένου να αποδώσει τιμές στους πεσόντες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς (ANZAC) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και για να τιμήσει την 78η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.

Τα χαράματα της Μεγάλης Τετάρτης εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των πεσόντων για το ετήσιο μνημόσυνο.

Οι Εύζωνες έφτασαν με το συγχρονισμένο βήμα τους συνοδεία της σκοτσέζικης μπάντας και στάθηκαν γύρω από το Σταυρό της Θυσίας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην ετήσια παρέλαση που γίνεται στους κεντρικούς δρόμους της Αδελαΐδας.

«Ήρθαμε πρωτίστως για να τιμήσουμε τις εκδηλώσεις για την επέτειο των ANZAC που μας θυμίζει πως οι δύο λαοί, οι Έλληνες και οι Αυστραλοί, έδωσαν τον δικό τους αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε ο αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του αγήματος. Η 25η Απριλίου είναι η πιο σημαντική ημέρα στην Αυστραλία, μιας και υπογραμμίζει την ύπαρξη του αυτόνομου κράτους μέσω της μεγάλης στρατιωτικής αποστολής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου. Ταξιαρχία με Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς έλαβε μέρος και στη Μάχη της Κρήτης, το 1941.

Το άγημα της Προεδρικής Φρουράς θα μείνει στην Αδελαΐδα μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Η αποστολή από την Ελλάδα έγινε με την πρωτοβουλία και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών. «Αυτά τα παιδιά έφεραν και πάλι την Ελλάδα μας στην Αυστραλία και ένωσαν με αγάπη και σεβασμό τους ομογενείς μεταξύ τους και με την πατρίδα μας», ανέφερε το μέλος του Ιδρύματος Ανδρέας Ανδρέου.