26 Απρίλιος 2019, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2019, 10:40

Αυγομαχίες για μικρούς και μεγάλους, όπως επιτάσσει το ποντιακό έθιμο, στο Μικροχώρι Δράμας

  • Αυγομαχίες για μικρούς και μεγάλους, όπως επιτάσσει το ποντιακό έθιμο, στο Μικροχώρι Δράμας
    (Φωτ.: pixabay.com)

Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο γιορτάζουν οι Πόντιοι το Πάσχα, τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου ζουν άνθρωποι ποντιακής καταγωγής, αναβιώνουν οι καθιερωμένες αυγομαχίες – ένα ποντιακό έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Φέτος οι περιφερειακές αυγομαχίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ θα πραγματοποιηθούν στο Μικροχώρι Δράμας.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει για 14η συνεχή χρόνια τις Περιφερειακές Αυγομαχίες, θέτοντας ως απώτερο σκοπό την αναβίωση του εθίμου σε όλα τα μέρη της περιφέρειας. Ο Σύνδεσμος με τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά», σε συνδιοργάνωση με την Τοπική Κοινότητα Μικροχωρίου, θα διεξαγάγουν τις 14ες Περιφερειακές Αυγομαχίες την Κυριακή του Θωμά (5 Μαΐου 2019) στις 17:00, στην κεντρική πλατεία Μικροχωρίου Δράμας.

Ο κάθε αυγομάχος θα πρέπει να έχει στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αυγά κότας, τα οποία θα ελεγχθούν από τριμελή επιτροπή. Η συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 10€ και οι τρεις πρώτοι νικητές βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο (ο πρώτος 150€, ο δεύτερος 100€, ο τρίτος 50€).