25 Απρίλιος 2019, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2019, 23:49

Αλ. Τσίπρας: Στο Πεκίνο για την Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου

  • Αλ. Τσίπρας: Στο Πεκίνο για την Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου
    (Φωτ. αρχείου: Twitter / Prime Minister GR)

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative), με περίπου 5.000 συμμετέχοντες. Στο φόρουμ συμμετέχουν 150 χώρες, οι 37 εκ των οποίων εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και εκπρόσωποι από 90 και πλέον διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρωθυπουργός θα είναι παρών στην επίσημη τελετή έναρξης του φόρουμ το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, το οποίο θα εγκαινιάσει με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στη συνέχεια θα κάνει παρέμβαση στην Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Γουάνγκ Γιανγκ. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

Την επόμενη μέρα, Μ. Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαιτέρως στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε ήδη συναντήσεις με συμμετέχοντες στο φόρουμ αλλά και τοπικούς αξιωματούχους.