25 Απρίλιος 2019, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2019, 21:25

Γαλλία: Ο Μακρόν προσφέρει κι άλλη μείωση φόρων για να κατευνάσει τα «Κίτρινα γιλέκα»

  • Μακρόν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Ian Langsdon)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, καθώς παρουσίασε την απάντησή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μηνών που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διακυβέρνησή του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μακρόν επισήμανε πως θέλει μια «σημαντική» μείωση στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την περιστολή των κυβερνητικών δαπανών και από την κατάργηση ορισμένων επιστροφών φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, επισήμανε ότι για να υπάρξει επιτυχία θα πρέπει παράλληλα όλοι οι Γάλλοι να εργαστούν περισσότερο.

Δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο και ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα κατευνάσουν τις κινητοποιήσεις που κάνουν τα «Κίτρινα γιλέκα» εδώ και πέντε μήνες, αφού μια πρώτη δέσμη μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

«Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ζουν περισσότερα χρόνια», τόνισε προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν. Σημείωσε δε ότι οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Διαδηλώσεις επί 23 εβδομάδες
Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε μετά την κορύφωσή των κινητοποιήσεων τον Νοέμβριο, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία για 23ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση του Γάλλου προέδρου είναι καρπός του τρίμηνου εθνικού διαλόγου που διεξήγαγε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησε θέματα όπως η υψηλή φορολογία και η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εντούτοις, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνησή του.

«Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Επιπλέον, σημείωσε πως θα ήθελε οι πολίτες να νιώθουν ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη δημοκρατική διαδικασία μέσω της απλοποίησης των κανόνων για τα δημοψηφίσματα και της αποκέντρωσης περαιτέρω κυβερνητικών λειτουργιών.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις χαμηλότερες συντάξεις με τον πληθωρισμό και τόνισε πως λυπάται, καθώς ενδεχομένως έδωσε την αίσθηση πως ήταν σκληρός και «κάποιες φορές άδικος» προς τους Γάλλους.

Πιο σκληρός στο μεταναστευτικό
Ωστόσο, κράτησε πιο σκληρό τόνο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το πολιτικό Ισλάμ. «Στο τέλος, ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του», δήλωσε προσθέτοντας ότι πιστεύει σθεναρά το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, αλλά «για να υποδέχεσαι ανθρώπους χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι». Παράλληλα, είπε ότι επιθυμεί μια ετήσια συζήτηση στο γαλλικό Κοινοβούλιο με θέμα τη μετανάστευση και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην Ευρώπη για καλύτερη συνεργασία στη μετανάστευση και στον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενος στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εκκοσμίκευση, αλλά ένας σεχταρισμός που έχει παρεισφρήσει σε κάποιες περιοχές -σε μια αναφορά του στο πολιτικό Ισλάμ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.