26 Απρίλιος 2019, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2019, 15:55

Η Ορθοδοξία ως αξιόπιστο οικοδόμημα της ζωής στη σύγχρονη εποχή

  • Η Ορθοδοξία ως αξιόπιστο οικοδόμημα της ζωής στη σύγχρονη εποχή
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η ορθόδοξη ανατολική θρησκεία και πίστη, όπως αυτή γαλουχήθηκε με τις πανάρχαιες πατρογονικές αξίες στους πρώτους αιώνες επικράτησης του χριστιανισμού από τους ιερούς πατέρες, έχει διαγράψει μια διαχρονική αταλάντευτη πορεία είκοσι και πλέον αιώνων.

Σήμερα διακονείται από την πρωτόφρονη μητέρα εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Οι θυγατέρες εκκλησίες της μητρός Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας έχουν διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ολόκληρης της υφηλίου εκτός από τα τρία πρεσβυγενή πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, τα οποία συστάθηκαν πριν η Κωνσταντινούπολη γίνει πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, περιβάλλονται από το ίδιο θρησκευτικό πνεύμα και  διέπονται από τις ίδιες ομόδοξες θρησκευτικές ορθόδοξες αρχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος διακονούν τους πιστούς και τα νεότερα πατριαρχεία που διέπονται από διοικητική αυτοτέλεια αλλά τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως το Πατριαρχείο Μόσχας, Γεωργίας, Σόφιας, Βελιγραδίου, Βουκουρεστίου, οι ορθόδοξες αρχιεπισκοπές Ελλάδος, Αλβανίας, Φινλανδίας, καθώς και οι μητροπόλεις και ορθόδοξες αρχιεπισκοπές στην αλλοδαπή στις τέσσερις ηπείρους δηλαδή Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη και Ασία οι οποίες ανήκουν στο Κλίμα του Οικουμενικού Θρόνου και διοικούνται από το Φανάρι.

Η Ορθοδοξία συνεπώς είναι μια διαρκής δύναμη πνευματικού πυρός η οποία εκφράζεται με πνευματικούς κανόνες και αρχές σε ολόκληρη την οικουμένη. Σε αυτήν δηλώνουν πίστη και αφοσίωση περισσότερα από 300 εκατομμύρια πιστοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τεράστιος αριθμός του χριστιανικού κόσμου που ενώ δεν ανήκει με την αυστηρή του όρου έννοια στην ορθόδοξη πίστη αλλά στην ευρύτερη χριστιανική αναγνωρίζει την Ορθοδοξία ως βασικό πυλώνα διαβίωσης και έκφρασης στην καθημερινή πνευματική του διάσταση.

Η Ορθοδοξία είναι κανόνες, παραδόσεις και σύστημα αρχών ζωής.

Ένα μικρό παράδειγμα μπορεί να διαφωτίσει την παραπάνω άποψη. Στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, στην καρδιά της ερήμου της πολιτείας της Αριζόνας, 60 χλμ νοτίως του Φίνιξ (ηγούμενος ο προερχόμενος από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους γέρων Εφραίμ) συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που δεν ανήκουν στο ελληνικό έθνος αλλά σε πολλά άλλα έθνη της γης όπως Ινδιάνοι της Αμερικής από τις γειτονικές περιοχές, Ρώσοι ορθόδοξοι, άλλοι Σλάβοι ορθόδοξοι που ζουν στην Αμερική και άλλοι χριστιανοί από πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας στην Ορθοδοξία τη μοναδικότητα και την πνευματικότητα των αξιακών αρχών που διέπουν τη σύγχρονη ζωή.

Τέτοια μοναστήρια έχουν ιδρυθεί άλλα 19 στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Ορθοδοξία συνεπώς είναι μια πρωτοπόρος δύναμη που λύνει πολλά προβλήματα της καθημερινής πραγματικότητας και ωστόσο αναγνωρίζεται και από τους υπόλοιπους χριστιανικούς λαούς όπως οι καθολικοί, οι προτεστάντες, οι διαμαρτυρόμενοι, οι μεθοδιστές κτλ.

Είναι μια σύγχρονη πηγή δημοκρατικού θρησκευτικού πνευματικού διαλόγου που προτάσσει βιώσιμες λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Συνεπώς, και με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω, η Ορθοδοξία αποτελεί έναν θεμελιώδη πυλώνα του σύγχρονου πνευματικού ηθικού οικοδομήματος, και ως τέτοια αποτελεί ένα πραγματικό αποκούμπι («απάγκιο λιμάνι») των πιστών που στους κόλπους της βρίσκουν την ποθούμενη σωτηρία λαοί και πληθυσμοί που δεν την ενστερνίζονται κατ’ ανάγκην αλλά την ακολουθούν εκ του σύνεγγυς σε Ανατολή, Δύση, Βορά και Νότο.

Η Ορθοδοξία είναι πηγή πλούτου, πνευματικών ιδεών και δύναμης ζωής.

Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου
Πολιτικός επιστήμων - επιχειρηματίας
MSc in Purchasing & Supply Chain Management
MSc in Energy Trade & Finance