25 Απρίλιος 2019, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2019, 12:51

Ημέρα των ANZAC: Κλειστή για τους Τούρκους η χερσόνησος της Καλλίπολης

  • Ημέρα των ANZAC: Κλειστή για τους Τούρκους η χερσόνησος της Καλλίπολης
    Τούρκος στρατιώτης σε υπηρεσία στο μνημείο για τους ANZAC στη χερσόνησο της Καλλίπολης ανήμερα της 25ης Απριλίου (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Εθνική ημέρα μνήμης είναι για τους Αυστραλούς η 25η Απριλίου, ημέρα που 15.000 άπειροι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ταξίδεψαν στην Καλλίπολη για το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες ANZAC.

Μόνο που φέτος υπάρχει η σκιά των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος, που λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες είχε κάνει στροφή στο ισλαμικό στοιχείο, είχε πει ότι όποιος Αυστραλός και Νεοζηλανδός επισκεφθεί την Τουρκία και τρέφει ισλαμοφοβικά αισθήματα, τότε θα σταλεί πίσω με φέρετρο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά το μακελειό στα δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς.

Όμως, παρά τη ρητορική του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για αυξημένα μέτρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε όλους τους Τούρκους υπηκόους, την ώρα που οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Σύρο, μέλος του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέσης.


Στιγμιότυπο από το φετινό μνημόσυνο για τους πεσόντες ANZAC στη χερσόνησο της Καλλίπολης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου τονίζουν ότι η απαγόρευση πρόσβασης ισχύει και για τους Τούρκους οδηγούς λεωφορείων και τους ξεναγούς. Προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας του, ο Αυστραλός υπουργός Ντάρεν Τσέστερ τόνισε ότι όσοι βρίσκονται στην Καλλίπολη δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, «καθώς η Τουρκία παρακολουθεί στενά την ασφάλεια όσων παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις».