1 Μάρτιος 2014, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:30

Δείτε τι κατασκεύασαν οι μαθητές Ποντιακής διαλέκτου στην Πιερία

  • Δείτε τι κατασκεύασαν οι μαθητές Ποντιακής διαλέκτου στην Πιερία

Δείτε τι κατασκεύασαν οι μαθητές Ποντιακής διαλέκτου στην Πιερία

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας από τις 23 Οκτωβρίου 2013 έχει ξεκινήσει μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου, τα οποία πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα μαθήματα γίνονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με τη χρήση οπτικοαουστικών μέσων και με μια μέθοδο διδασκαλίας που επιμελήθηκε το εργαστήρι Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Το τελευταίο μάθημα Ιστορίας και Διαλέκτου της Ένωσης ήταν αφιερώμενο στα Ποντιακά έθιμα της Αποκριάς. Η Αποκριά στον Πόντο λεγόταν Εμπονέστα που προέρχεται από την λέξη απονήστια-από+νηστεία. Οι μαθητές έμαθαν για τον Κουκαρά. Τον κουκαρά κατασκεύαζαν οι γυναίκες κρυφά από τα παιδιά τους. Αυτός αποτελούνταν από ένα μεγάλο κρεμμύδ, ή πατάτα, πάνω στο οποίο κάρφωναν σε ημικύκλιο εφτά φτερά από κότα ή κόκορα (όσες οι εβδομάδες της νηστείας).

Τα φτερά ήταν από κότα ή κόκορα και μαύρα, εκτός από ένα που ήταν χρωματιστό. Χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά τον κρεμούσαν από το ταβάνι. Το κρέμασμα γινόταν την Καθαρά Δευτέρα πολύ νωρίς. Έτσι όταν ξυπνούσαν τα παιδιά αντίκριζαν τον κουκαρά να κρέμεται από το ταβάνι και να κουνιέται. Αν δεν συμμορφώνονταν με το κράτημα της νηστείας τα φοβέριζαν ότι θα τα φάει ο κουκαράς. Με τρόπο φυσούσαν τον κουκαρά που καθώς κουνιόταν και περιστρέφονταν προκαλούσε τον φόβο. Κάθε εβδομάδα που περνούσε αφαιρούσαν και ένα φτερό μέχρι να τελειώσουν όλα με το τελείωμα της νηστείας.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr