25 Απρίλιος 2019, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2019, 10:29

Ποιοι οφειλέτες δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμό της α' κατοικίας

  • Κτηματολόγιο: 1 Ιουνίου ξεκινά η Ανάρτηση στο Δήμο της Αθήνας – Πλήρως ηλεκτρονικά η διαδικασία 5
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο Νόμος Κατσέλη φεύγει, ο νόμος 4605 έρχεται. Μετά από εννέα χρόνια και την αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη που προστάτευε τους οφειλέτες, από την 1η Μαΐου αλλάζουν πολλά πράγματα στους πλειστηριασμούς. Το τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας περιγράφει αναλυτικά με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κι όπως φαίνεται οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από την εφορία και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, είναι εκείνοι που έχουν λάβει προέγκριση για την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Μεταξύ άλλων θα ισχύουν τα εξής:

  • Στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εμπίπτουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τις οποίες υφίσταται εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη ή του τρίτου αιτούντος. Επομένως, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις νέες διατάξεις δεν ρυθμίζονται οφειλές στη φορολογική διοίκηση. Επίσης, δεν ρυθμίζονται ούτε οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
  • Η προστασία της κύριας κατοικίας του αιτούντος, κατ' εφαρμογή των νέων διατάξεων, ισχύει και έναντι του Δημοσίου, ως πιστωτή.
  • Σε περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 78 περί προσωρινής προστασίας, το Δημόσιο υποχρεούται αποκλειστικά στη μη έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, ή εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, στη μη πραγματοποίηση του. Παρά ταύτα, η προσωρινή προστασία του άρθρου 78 δεν εμποδίζει την επιβολή λοιπών πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, ούτε τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη.
  • Η συνεισφορά του Δημοσίου για τη μηνιαία επιδότηση όσων έχουν υπαχθεί στο νέο καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπροσθέτως, για την έγκριση και καταβολή της συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του.