24 Απρίλιος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 23:35

Πούτιν: Ρωσική υπηκοότητα για τους κατοίκους της Αν. Ουκρανίας με συνοπτικές διαδικασίες

  • Πούτιν: Παράταση στις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρώπη
    (Φωτ.: EPA / Alexei Nikolsky / SPUTNIK)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμά του δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες, απόφαση που καταδίκασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Το διάταγμα, το κείμενο του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι πρόσωπα που διαβιούν μόνιμα σε διάφορες περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν με απλουστευμένες διαδικασίες τη ρωσική υπηκοότητα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «με σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη». Το κείμενο περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία». Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφλαείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων, αλλά και των κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή. «Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο Twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

  • Πηγή: TASS, Reuters, Vedomosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ.