24 Απρίλιος 2019, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 20:24

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ο Λευκός Οίκος αναφέρεται σε «μεγάλο έγκλημα»

  • Γενοκτονία των Αρμενίων: Ο Λευκός Οίκος αναφέρεται σε «μεγάλο έγκλημα»
    Ο Λευκός Οίκος (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Σε έντονο τόνο, αλλά αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων περιγράφει τα τραγικά γεγονότα του διωγμού και της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915 και χρησιμοποιεί τον όρο «Meds Yeghern», που μεταφράζεται ως το «μεγάλο έγκλημα».

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την επέτειο μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.

«Σήμερα θυμόμαστε το Meds Yeghern και τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέφεραν σε μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αρχίζοντας το 1915, 1,5 εκατ. Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή την ημέρα μνήμης, ενωνόμαστε ξανά με την αρμενική κοινότητα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, για να πενθήσουμε τις πολλές ζωές που χάθηκαν».

Και επισημαίνει: «Δεσμευόμαστε να μάθουμε από τις τραγωδίες του παρελθόντος, ώστε να μην τις επαναλάβουμε. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν και να συλλογιστούν την οδυνηρή ιστορία τους. Και συμπαραστεκόμαστε στον λαό της Αρμενίας για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern και για να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο». Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων, αλλά και στη συμβολή της αρμενικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και μάλιστα με εγκωμιαστικά λόγια.

Ο Λευκός Οίκος εκδίδει ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων» εδώ και δεκαετίες, κάνοντας λόγο για θηριωδίες. Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός πρόεδρος που μίλησε για γενοκτονία ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, σε δημόσια εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από 30 χώρες, ωστόσο η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται ακόμα και σήμερα ότι επρόκειτο για κάτι τέτοιο.

Αντίδραση από την Άγκυρα
Την αντίδραση της Άγκυρας συνάντησε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση βασίζεται σε «υποκειμενική αφήγηση».

Μάλιστα, τη χαρακτηρίζει άκυρη και κάνει λόγο για «διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις».