26 Απρίλιος 2019, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2019, 08:59

Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μαγνησία

  • Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μαγνησία
    (Φωτ.: ert.gr)

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, που διαδραματίζεται το Θείο Δράμα, έχουν την τιμητική τους τα περίφημα τσιπουράδικα του Βόλου, αφού κατακλύζονται από κόσμο (ντόπιους και επισκέπτες) για τις νηστίσιμες θαλασσινές λιχουδιές, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή είναι πλέον πατροπαράδοτη συνήθεια, αμέσως μετά την περιφορά των Επιταφίων, να καταλήγουν όλοι σε κάποιο τσιπουράδικο, όπως γίνεται συνήθως μετά την απώλεια κάποιου συγγενικού προσώπου.

Στη Μαγνησία τα έθιμα του Πάσχα ποικίλλουν. Κάποια έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο παρελθόν, όπως στη Σκιάθο, και άλλα διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στον Βόλο, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Λίγο νωρίτερα όλοι οι Επιτάφιοι των ναών του κέντρου του Βόλου κατευθύνονται και συναντώνται στην κεντρική παραλία, όπου ακούγονται ψαλμοί και το «Ω γλυκύ μου έαρ».

Τη Μεγάλη Παρασκευή χιλιάδες πιστοί συρρέουν στη μονή της Παναγίας Ξενιάς, στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον επονομαζόμενο «λόφο του Γολγοθά» γίνεται πιστή αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού και στη συνέχεια ο ενταφιασμός του σε σπηλιά που σφραγίζεται με βουλοκέρι, σύμφωνα με την παράδοση, μέχρι την επομένη της Ανάστασης. Το έθιμο καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976,από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.


(Φωτ.: ert.gr)

Στη Σκιάθο, ατμόσφαιρα κατάνυξης και πένθους χαρακτηρίζουν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας το νησί, αφού είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τηρείται το Αγιορείτικο Τυπικό όσον αφορά την Ακολουθία του Επιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα πέτρινα καλντερίμια στα σοκάκια της παλιάς Σκιάθου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ένας ντελάλης, που ονομάζεται προεξάρχων, ψάλλει και απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς ως προπομπός του Επιταφίου.

Η συγκέντρωση των Επιταφίων γίνεται στον Καθεδρικό των Τριών Ιεραρχών, στην πλατεία πάνω από το παλιό λιμάνι της Σκιάθου. Μαζεύονται οι πιστοί από τις εκκλησιές της Χώρας, δηλαδή του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Λημνιάς, και ακολουθούν με κεριά στα χέρια την περιφορά των Επιταφίων σε κάθε γωνιά της Σκιάθου.

Όλα τα σπίτια στο νησί είναι φωταγωγημένα, ενώ στις αυλές τα αναμμένα κεριά και το λιβάνι που καίει, αναδύοντας αρώματα, δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η περιφορά των Επιταφίων διαρκεί όλη τη νύχτα, και η επιστροφή στις εκκλησίες γίνεται γύρω στις 05:30 το πρωί. Εκεί πραγματοποιείται από τους ιερείς η αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» του Χριστού, και ενώ ψάλλεται το «Άρατε Πύλας», ο ιερέας χτυπά δυνατά την εξώθυρα του ναού.


(Φωτ.: monievaggelistrias.gr)

Μερικές ώρες αργότερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί ξαναπηγαίνουν στην εκκλησία για τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σε όλο το νησί για να διαδώσουν σε κάθε μεριά της Σκιάθου τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, ενώ ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με φύλλα βάγιας, σύμβολο νίκης και θριάμβου.

Την Κυριακή του Πάσχα σε όλο το νησί κυριαρχεί το γλέντι με το ψήσιμο του οβελία και συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Η. Παπαδημητρίου.