24 Απρίλιος 2019, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 15:33

Ο καιρός μέχρι το Πάσχα: Αφρικανική σκόνη, τοπικοί όμβροι και ζέστη

  • Ο καιρός μέχρι το Πάσχα: Αφρικανική σκόνη, τοπικοί όμβροι και ζέστη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Με γενικά αίθριο καιρό θα γίνει το σούβλισμα του οβελία, και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τη Μεγάλη Παρασκευή θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο νότιο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες το Μεγάλο Σάββατο (πηγή: ΕΜΥ)

Το Μεγάλο Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι κατά τόπους αυξημένες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη ανατολικοί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή του Πάσχα (πηγή: ΕΜΥ)

Την Κυριακή του Πάσχα οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 βαθμιαία στα νότια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Τη Δευτέρα του Πάσχα γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά νότιοι, 4 με 5 βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.