24 Απρίλιος 2019, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 11:39

Σρι Λάνκα: Πολιτικά παιχνίδια ίσως οδήγησαν στο μακελειό με τους 359 νεκρούς

  • Σρι Λάνκα: Πολιτικά παιχνίδια ίσως οδήγησαν στο μακελειό με τους 359 νεκρούς
    (Φωτ.: EPA / M.A. Pushpa Kumara)

Μουδιασμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Κολόμπο ανήμερα του Πάσχα των καθολικών, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος «καυχιέται» ότι πρόκειται για μια απάντηση στις επιθέσεις στα τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε σήμερα ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Ασφαλείας απέκρυψαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», δήλωσε ο Λακσμάν Κιριέλα, που είναι και υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε σε 359.

Στις 4 Απριλίου οι Αρχές της Σρι Λάνκα ενημερώθηκαν από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ινδίας για πιθανές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, αλλά και κατά πολιτικών προσώπων. Στις 7 Απριλίου συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και της κυβέρνησής του, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν. «Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιχνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Το «ματωμένο Πάσχα» στο Κολόμπο έχει προκαλέσει και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα μετά την αποτυχημένη απόπειρα αποπομπής του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός του στρατού και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σάραθ Φονσέκα επίσης μιλώντας στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σχεδιάζονταν επί τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Την ύπαρξη πληροφοριών για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος την επομένη του μακελειού ανέφερε ότι είχαν ειδοποιηθεί από ξένη Υπηρεσία Πληροφοριών για τη δράση της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους και ονόματα συγκεκριμένων υπόπτων.

  • Με πληροφορίες από Guardian / μετάφραση: ΑΠΕ-ΜΠΕ.