24 Απρίλιος 2019, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 10:30

Η ΕΠΟΝΑ σε σχολείο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η ΕΠΟΝΑ σε σχολείο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεών της για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά την Πέμπτη 18 Απριλίου, μετά από πρόσκληση των καθηγητών.

Οι νέοι της ΕΠΟΝΑ με ομιλίες, βίντεο, φωτογραφίες, μουσική και χορό κατάφεραν να μυήσουν τα παιδιά στον ποντιακό πολιτισμό.

Η εκδήλωση με τίτλο «Γενοκτονία: Το έγκλημα των εγκλημάτων» συμπεριλαμβανόταν στη θεματική εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με θέμα το ρατσισμό. Μέλη της ΕΠΟΝΑ παρέθεσαν συνοπτικά την πορεία του ποντιακού ελληνισμού από την Αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους με τη βοήθεια χαρτών και εικόνων που προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη. Στο κύριο μέρος της ομιλίας οι νέοι της ΕΠΟΝΑ επικεντρώθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός που έμελλε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική, και την ανάγνωση κειμένων συνόδευε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που έχει επιμεληθεί το σωματείο.

Ακολούθησε συναυλία της παραδοσιακής «Ορχήστρας 1919» με τραγούδια του Πόντου και της Γενοκτονίας. Μαθητές, καθηγητές και μέλη της ΕΠΟΝΑ χόρεψαν μαζί τραγουδώντας το δημώδες Τη Τρίχας το γεφύριν, ενώ μοιράστηκαν σε όλους ωτία αλλά και αναμνηστικά βραχιολάκια για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.