24 Απρίλιος 2019, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 09:33

Γυναίκα ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια!

  • Γυναίκα ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια!
    (Φωτ.: Khushnum Bhandari / thenational.ae)

Μια γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι σε ένα τροχαίο το 1991 και είχε έκτοτε παραμείνει σε κώμα, ξύπνησε μετά από 27 χρόνια – μια περίπτωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιατρικό θαύμα. Η Μουνίρα Αμπντουλά (32 ετών την εποχή που έπεσε σε κώμα) είχε μόλις πάρει τον γιο της από το σχολείο, και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με λεωφορείο.

Ο τετράχρονος Ομάρ, που καθόταν μαζί της στο πίσω κάθισμα, δεν έπαθε τίποτε από τη σύγκρουση καθώς η γυναίκα τον προστάτευσε με το σώμα της, αλλά η ίδια τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Πέρυσι ωστόσο, όπως έγινε τώρα γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ανέκτησε τις αισθήσεις της σε ένα γερμανικό νοσοκομείο, μετά από πολυετή θεραπεία. «Ποτέ δεν έπαψα να ελπίζω, πάντα είχα ένα προαίσθημα ότι μια μέρα θα ξυπνούσε», δήλωσε ο γιος της, ο οποίος και αποκάλυψε το ξύπνημα της μητέρας του γιατί, όπως είπε, «θέλω να πω στους ανθρώπους να μην χάνουν την ελπίδα τους για τους αγαπημένους τους. Μην τους θεωρείτε νεκρούς, ακόμη κι αν φαίνονται έτσι».

Η γυναίκα μετά το ατύχημα είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου διαγνώστηκε σε φυτική κατάσταση, καθώς δεν είχε καθόλου συνειδητές αντιδράσεις, αν και ένιωθε κάποιον πόνο. Μετά επέστρεψε στην πατρίδα της, στην πόλη Αλ Αΐν στα σύνορα με το Ομάν, και για χρόνια πέρασε από διάφορες κλινικές τρεφόμενη με ορό, ενώ της έκαναν φυσιοθεραπεία για να μην ατροφήσουν τελείως οι μύες της.

Το 2017, έπειτα από οικονομική ενίσχυση που πήρε η οικογένεια από την κυβέρνηση στο Αμπού Ντάμπι, μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων και σε φαρμακοθεραπεία. Τελικά, μετά από έναν χρόνο άρχισε ξαφνικά να ανταποκρίνεται στην ομιλία του γιου της. Αρχικά έκανε παράξενους ήχους, και μετά από τρεις μέρες τον φώναξε με το όνομα του.

«Ήταν αυτή! Έλεγε το όνομά μου, πέταξα από τη χαρά μου. Για χρόνια ονειρευόμουν αυτήν τη στιγμή, και το όνομά μου ήταν η πρώτη λέξη που είπε», δήλωσε ο Ομάρ.

Σιγά-σιγά η γυναίκα ανταποκρινόταν ολοένα περισσότερο, και μπορεί πλέον να κάνει κάποιες μικρές συζητήσεις. Επέστρεψε στο Αμπού Ντάμπι για περισσότερη φυσιοθεραπεία και θεραπεία αποκατάστασης.

Ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις αφύπνισης από κώμα, μετά από τόσα χρόνια, έχουν γίνει γνωστές διεθνώς. Θεωρείται ιατρικώς αδύνατο να προβλεφθεί πόσο πιθανό είναι να βελτιωθεί η κατάσταση κάποιου σε κατάσταση «φυτού». Μια τέτοια περίπτωση ήταν του 19χρονου Αμερικανού Τέρι Γουόλις, ο οποίος είχε και αυτός μείνει σε κώμα μετά από σοβαρό τροχαίο και ξύπνησε ύστερα από 19 χρόνια.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.