24 Απρίλιος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2019, 08:57

Τουρκία προς ΗΠΑ: Εάν δεν μας δώσετε F-35 θα αγοράσουμε μαχητικά από άλλη χώρα

  • Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενο αντικατάστασης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
    F-35B σε σχηματισμό (φωτ.: EPA / Cpl Tim Laurence)

Με το γάντι απειλεί η Τουρκία τις ΗΠΑ για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Εάν δεν μας προμηθεύσουν με τα μαχητικά θα στραφούμε σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από χθες πως πρόκειται για ρωσικά μαχητικά Su-57.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του NATO, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.