23 Απρίλιος 2019, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2019, 22:39

Συνάντηση Τσίπρα με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ

  • Συνάντηση Τσίπρα με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ
    Τσίπρας-Μενέντεζ ανταλλάσσουν χειραψία στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Twitter / Prime Minister GR)

Συνάντηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, είχε σήμερα (23/4) ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικό Κόμμα) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο Μπ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς. Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και το ρόλο της στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επίτευξη της. Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός γερουσιαστής έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.