23 Απρίλιος 2019, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2019, 18:13

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Σρι Λάνκα

  • Σρι Λάνκα: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή που τρομοκράτης προκαλεί έκρηξη σε ξενοδοχείο
    (Φωτ.: EPA / M.A. Pushpa Kumara)

Με ανάρτηση στο τζιχαντιστικό «πρακτορείο ειδήσεων» AMAQ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Αν και η οργάνωση δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται πίσω από το «ματωμένο Πάσχα» με τους 321 νεκρούς, εντούτοις δήλωσε ότι επρόκειτο για αντίποινα για την επίθεση στα δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Τη σύνδεση με τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία έκανε και ο υφυπουργός Άμυνας μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα.

Το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τον εγκέφαλο των επιθέσεων και ότι το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα Ρουβάν Βιζεβαρντένε ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας πίσω από τις επιθέσεις είναι η NTJ, μια ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση που έχει στενούς δεσμούς με τη JMI που δημιουργήθηκε πέρσι στην Ινδία και συνδέεται με την ομώνυμη οργάνωση στο Μπαγκλαντές.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι επιθέσεις αυτού του εύρους χρειάζονται πολλούς μήνες προετοιμασίας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πρόκειται όντως για αντίποινα στις επιθέσεις που έγιναν πριν από ενάμιση μήνα στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα 24ωρα μετά τα χτυπήματα στα τζαμιά ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε τους μουσουλμάνους να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο των 50 ατόμων.