22 Απρίλιος 2019, 23:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 23:50

Επίσημο αίτημα στον ESM για αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ

  • Πράσινο φως από ΕSM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την καταβολή μέρους των δανείων του Ταμείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 9,5 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε μια παρατεταμένη περίοδο θετικών μηνυμάτων σχετικά με την ελληνική οικονομία, η οποία θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στις κεφαλαιαγορές και θα δώσει «χώρο» στην κυβέρνηση για περισσότερα μέτρα φορολοελαφρύνσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιαπωνικός οργανισμός αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B +. Η αναβάθμιση ήρθε την παραμονή της ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος της Eurostat για το 2018, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3,9% του ΑΕΠ.

Όσο πληρούνται οι παραπάνω προσδοκίες, είναι πολύ πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, τριετούς διάρκειας. Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει πέσει από την περασμένη Πέμπτη στο 3,29%, δηλαδή 45 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέσα σε ένα μήνα και 72 μονάδες βάσης σε ένα χρόνο.

  • Πηγή: ibna.