22 Απρίλιος 2019, 20:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 20:57

Φιλιππίνες: Ισχυρός σεισμός – Νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια

  • Φιλιππίνες: Ισχυρός σεισμός – Νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια
    (Φωτ.: EPA / STR)

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή 60χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Μανίλα, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο δεκάδες άνθρωποι να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια εμπορικού κέντρου που κατέρρευσε.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες, αλλά και ζημιές σε κτίρια και άλλες υποδομές.

Αρχικά, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και οι σεισμολογικές αρχές των Φιλιππίνων έκαναν λόγο για έναν σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών, αργότερα όμως αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 6,1 βαθμούς. Το διεθνές αεροδρόμιο της Παμπάνγκα στην πρώην αμερικανική βάση Κλαρκ έχει κλείσει έπειτα από τις ζημιές που υπέστησαν τμήματα των εγκαταστάσεων, όπως οι χώροι τσεκ ιν, και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Επίσης, ρωγμές διακρίνονται σε δρόμους του επαρχιακού δικτύου και έπεσαν κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε στο Reuters η κυβερνήτης της επαρχίας Παμπάνγκα Λίλια Πινέντα, η συγκεκριμένη επαρχία επλήγη περισσότερο, καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα χαλάσματα 4ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε πάνω σε σούπερ μάρκετ. «Μπορούμε να τους ακούσουμε να κλαίνε από τους πόνους. Δεν θα είναι εύκολη η διάσωσή τους», είπε τονίζοντας ότι διασώστες χρησιμοποιούν βαρύ εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά επιχειρώντας να φτάσουν σε αυτούς και να τους απεγκλωβίσουν.


Εικόνα από το αεροδρόμιο Κλαρκ μετά τον σεισμο (φωτ.: Twitter)

Οι ομάδες διάσωσης στη Μανίλα προετοιμάζονται για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στη Παμπάνγκα, την ώρα που η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς οι φήμες για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και καταστροφές φουντώνουν στο διαδίκτυο. Στη Μανίλα, ο σεισμός έκανε τα κτίρια να σειστούν για αρκετά λεπτά. «Μας προκάλεσε νευρικότητα, ζαλιστήκαμε. Έτρεξα από τις σκάλες κάτω, κρατώντας τρία παιδιά», είπε η Αρλίν Πούνο, οικιακή βοηθός στην επιχειρηματική συνοικία Μακάτι.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.