22 Απρίλιος 2019, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 14:28

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της Παιδείας για τις Πανελλήνιες

  • Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας
    Εικόνα από συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το υπουργείο επισημαίνει πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ήδη πλήθος αντιδράσεων.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία». «Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος». Η σκωπτική φράση του Κώστα Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου. «Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο Αθηνά», σχολίασε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος.

«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στη διαβούλευση, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο συζητείται χωρίς την παρουσία του ΚΙΝΑΛ. Οι βουλευτές του είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το ίδιο έκαναν και τώρα που άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια. Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.