22 Απρίλιος 2019, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 13:23

Ο Ερμής έχει μεταλλικό πυρήνα σχεδόν ίσου μεγέθους με της Γης

  • Ο Ερμής έχει μεταλλικό πυρήνα σχεδόν ίσου μεγέθους με της Γης
    Ερμής (φωτ.: NASA / Johns Hopkins University)

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η Γη και ο Ερμής διαθέτουν μεταλλικούς πυρήνες. Όπως και η Γη, ο μικρότερος και κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει έναν εξωτερικό πυρήνα από υγρό μέταλλο, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για το αν έχει επίσης στερεό μεταλλικό πυρήνα και πόσο μεγάλο. Τώρα, αναλύοντας τις γεωδαιτικές παρατηρήσεις του σκάφους «Messenger» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Ερμής διαθέτει πράγματι έναν στερεό εσωτερικό μεταλλικό πυρήνα, και μάλιστα αυτός έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον αντίστοιχο στερεό σιδερένιο πυρήνα της πολύ μεγαλύτερης Γης.

Ο Ερμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θυμίζει λιγάκι μπάλα κανονιού, αφού ο μεταλλικός πυρήνας του καταλαμβάνει σχεδόν το 85% του όγκου του πλανήτη.

Ο μεγάλος πυρήνας –τεράστιος σε σχέση με άλλους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος– αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ερμή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αντόνιο Τζένοβα του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης και πρώην ερευνητή του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής Geophysical Research Letters, εκτιμούν ότι η στερεά σιδερένια «καρδιά» του Ερμή έχει διάμετρο περίπου 2.000 χιλιομέτρων και καταλαμβάνει το ήμισυ του πυρήνα, ο οποίος –μαζί με το λιωμένο τμήμα– έχει συνολική διάμετρο 4.000 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, η Γη εκτιμάται ότι έχει έναn στερεό μεταλλικό πυρήνα διαμέτρου 2.400 χιλιομέτρων, που αποτελεί λίγο πάνω από το ⅓ του συνολικού πυρήνα της.

«Το εσωτερικό του Ερμή είναι ακόμη ενεργό εξαιτίας του λιωμένου πυρήνα που τροφοδοτεί το αδύναμο –σε σχέση με το γήινο– μαγνητικό πεδίο του πλανήτη», δήλωσε ο Τζένοβα.

Το σκάφος «Messenger» είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ερμή τον Μάρτιο του 2011 και είχε περάσει τέσσερα χρόνια μελετώντας τον από κοντά, κατεβαίνοντας σε ύψος έως 105 χιλιομέτρων προτού αυτοκαταστραφεί στην επιφάνειά του τον Απρίλιο του 2015.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.