22 Απρίλιος 2019, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 13:02

Χριστίνα Σαχινίδου στο Open: «Εμείς ζητούμε από την Τουρκία μια μεταμέλεια και συγγνώμη. Την οφείλουν!» (βίντεο)

  • (Βίντεο: OPEN)

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχίνίδου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Έλα, χαμογέλα» με κεντρική παρουσιάστρια την Σίσσυ Χρηστίδου το Σάββατο 20 Απριλίου, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του τηλεοπτικού σταθμού Open «100 χρόνια μνήμης», για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Χριστίνα Σαχινίδου μίλησε για όλα όσα προβληματίζουν την ποντιακή κοινότητα.

«Κάθε ποντιακή οικογένεια κρατάει ως φυλακτό στην καρδιά της τις μνήμες που ζωντανεύουν κάθε φορά που πλησιάζουμε στην ημερομηνία 19 Μαΐου. [...] Το ζήτημα της αναγνώρισης αποτελεί για εμάς τους Πόντιους ένα θεμελιώδες ζήτημα ιστορικής δικαίωσης και μνήμης. Υπάρχουν 353.000 θύματα και οφείλουμε εμείς οι επιζήσαντες απόγονοι εκείνων να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο εκείνη. Εμείς ζητούμε από την Τουρκία μια μεταμέλεια και συγγνώμη. Την οφείλουν, την χρωστούν στα μνήματα, αλλά και σε εμάς. Θα αγωνιζόμαστε μέσα από τους φορείς μας, όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι να φτάσουμε στην τελική δικαίωση» ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Ακολούθησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Γενοκτονίας των Ποντίων, με την Σίσσυ Χρηστίδου να εύχεται να δικαιωθούν οι χιλιάδες νεκροί. Η Χρ. Σαχίνίδου δεν παρέλειψε να αναφέρει, κλείνοντας, και το έθιμο της παρασκευής των κερκελιών, καθώς εκείνη την ημέρα ήταν του Λαζάρου και το ποντιακό έθιμο θέλει τα παιδιά να βγαίνουν στου δρόμους, να ψέλνουν τα κάλαντα και να μαζεύουν κερκέλια.